Χρηματιστήριο: Οι εφεδρείες κόντρα στο νέο κύμα εξόδου εισηγμένων

Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στήριξης να μετατίθενται για... την επόμενη κυβέρνηση, η χρηματιστηριακή αγορά αναζητεί μετοχές «εκ των έσω», προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα αποχώρησης εισηγμένων.

Χρηματιστήριο: Οι εφεδρείες κόντρα στο νέο κύμα εξόδου εισηγμένων

Με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς να μεταφέρεται πιθανότατα για την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, το ΧΑ καλείται να βρει λύσεις… «εκ των έσω» προκειμένου να αναπληρώσει τα σημαντικά κενά που προκύπτουν από τη συνεχή αποχώρηση εισηγμένων εταιρειών.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι καινούριο, αλλά διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου (μόλις φέτος έχουμε τις δρομολογούμενες αποχωρήσεις Νίκα, Καραμολέγκου και Ευρωπαϊκής Πίστης), χωρίς επί του παρόντος να φαίνεται πως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής του.

«Ήταν αναμενόμενο κατά την προηγούμενη δεκαετία να βλέπουμε τις εισηγμένες εταιρείες να μειώνονται, από τη στιγμή που η οικονομική κρίση είχε επηρεάσει αρνητικά τόσο τις κερδοφορίες των επιχειρήσεων, όσο και το ενδιαφέρον των επενδυτών να τοποθετηθούν σε αυτές. Το κακό είναι ότι οι εκροές συνεχίζονται και κατά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι οικονομικές επιδόσεις πολλών εταιρειών έχουν ανακάμψει και οι τιμές των μετοχών τους έχουν εκτιναχθεί» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας, συμπληρώνοντας:

«Αρχικά, οι αποχωρήσεις οφείλονταν στην άποψη ορισμένων διοικήσεων ότι η παραμονή τους στο Χρηματιστήριο δεν είχε να τους προσφέρει κάποια οφέλη, ενώ αντίθετα τις επιβάρυνε με λειτουργικά κόστη. Οι χαμηλές μάλιστα αποτιμήσεις στο ταμπλό, ευνοούσαν τα σχέδια για αγορά των μετοχών της μειοψηφίας έναντι πενιχρών τιμημάτων.

Μια δεύτερη… πληγή αποτέλεσαν οι απορροφήσεις εισηγμένων από τις μητρικές τους εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες είτε να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια (π.χ. Grivalia), είτε να αποκομίσουν φορολογικά οφέλη (π.χ. ΕΛΤΕΧ Άνεμος).

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και οι εξαγορές εταιρειών κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίες οδήγησαν εκτός του ΧΑ αρκετές εισηγμένες κατά τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, την ΑΓΕΤ Ηρακλής, το Υγεία, το ΙΑΣΩ, την Paperpack, την ΕΛΤΡΑΚ, την Κανάκης, την Κρητών Άρτος και (όπως φαίνεται) την Ευρωπαϊκή Πίστη».

Το κακό είναι πως οι εισηγμένες εταιρείες μειώνονται συνεχώς, με το ΧΑ να μην αντανακλά πλέον τη μέση εικόνα του εγχώριου επιχειρείν. Υπάρχουν σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας που απουσιάζουν από το ταμπλό του ΧΑ, είτε εκπροσωπούνται σε πολύ μικρό βαθμό, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των τροφίμων, ιδίως μετά τις δρομολογούμενες αποχωρήσεις των Καραμολέγκος και Νίκας.

Παράλληλα, πολλές ισχυρές εγχώριες επιχειρήσεις αποφεύγουν να εισαχθούν στο ΧΑ, είτε επειδή έχουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων, είτε γιατί οι βασικοί τους μέτοχοι θεωρούν προτιμότερο να διαπραγματευθούν με funds τα οποία είναι περισσότερο ευέλικτα, πολύ πιο γρήγορα στις αποφάσεις τους και ενίοτε πιο… γαλαντόμα στις προσφορές τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και πολλά χρόνια, οι όποιες νέες εισαγωγές εταιρειών αφορούσαν μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, κυρίως από τους χώρους των ακινήτων και της πληροφορικής.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παράγοντες της εγχώριας αγοράς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την Πολιτεία να λάβει σειρά μέτρα με στόχο τη στήριξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και τη δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Ήδη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει τις τελικές της προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα από το Νοέμβριο του 2020, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει το παραμικρό.

«Με δεδομένο ότι απομένουν έως 16 μήνες για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και με γνωστές τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα της ενέργειας και του πληθωρισμού, θεωρώ ότι φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς, όπως πχ μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις εισηγμένες εταιρείες, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν στο ορατό μέλλον. Προβλέπω ότι το όλο θέμα θα μεταφερθεί στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς.

Λύσεις «εκ των έσω»

Παρήγορο στοιχείο ωστόσο αποτελεί το ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές που διαμορφώνονται από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, έχουν οδηγήσει σε άνοδο των εταιρικών κερδών και σε αναβάθμιση του ρόλου πολλών μετοχών που μέχρι πριν από δύο ή τρία χρόνια ελάχιστα απασχολούσαν το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των Entersoft, Epsilon Net, Performance και Byte Computer από το χώρο της πληροφορικής, χωρίς να παραγνωρίζεται η είσοδος της Real Consulting στην Εναλλακτική Αγορά.

Η ΔΕΗ από προβληματική εταιρεία έχει μετατραπεί σε υγιή όμιλο που αναζητεί τρόπους επέκτασης, ενώ αναβαθμισμένος είναι και ο ρόλος των τραπεζών.

Μετά το περυσινό placement, η ElvalHalcor αύξησε τη μετοχική της διασπορά και εντάχθηκε στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Σαφή αναβάθμιση ρόλου είχαμε και για την δεύτερη εισηγμένη θυγατρική της Viohalco, τη Cenergy.

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις και οι αναπτυξιακές δράσεις έχουν μετατρέψει την πρώην προβληματική Pasal Development, στην Premia Properties που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού.

Η μέχρι πέρυσι «περιφερειακή» Ideal, έχει μετατραπεί σε ένα εισηγμένο και πολυμετοχικό private equity, με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και βλέψεις για περαιτέρω εξαγορές.

Στον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο, εταιρείες που μας είχαν συνηθίσει επί σειρά ετών σε ζημιογόνα αποτελέσματα, εμφανίζονται πλέον με ικανοποιητικά κέρδη και ανοδικές προοπτικές (π.χ. Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Σωληνουργεία Τζιρακιάν, Mevaco).

Κανείς επίσης δεν πρέπει να παραβλέπει την είσοδο στο ΧΑ της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife, τις αναμενόμενες για φέτος δημόσιες εγγραφές των Noval και Trade Estates ΑΕΕΑΠ, καθώς και την πιθανή διεύρυνση της μετοχικής διασποράς μέσω placement, της Prodea.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video