Citigroup: Τα δεδομένα για ελληνικές μετοχές και ομόλογα της περιφέρειας
Σε δύο διαφορετικά reports η Citigroup παραθέτει τις αποτιμήσεις των μετοχικών αγορών και τις επενδυτικές θέσεις για το επόμενο διάστημα. Οι εκτιμήσεις για Ελλάδα, μετοχές, ομόλογα και πετρέλαιο.
Οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας εμφανίζονται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, αλλά σε παρόμοια επίπεδα με τις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμά η Citigroup.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ως απόρροια των εξελίξεων στις αποφάσεις της ΕΚΤ, η αμερικανική τράπεζα θέτει σε θέση underweight τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα (Bunds).
Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έδωσε ένα διπλό «χτύπημα» στα spreads της περιφέρειας, ανοίγοντας την πόρτα αύξησης των επιτοκίων, καθώς και μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP).
Ο τερματισμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι η πορεία προς υψηλότερα επίπεδα του ευρώ θα περιλαμβάνει διεύρυνση των κρατικών spreads στην περιφέρεια, είναι η άποψη των στρατηγικών αναλυτών της Citigroup, που τοποθετούν τα spreads της Γερμανίας με τα ιταλικά ομόλογα στις 220 μ.β.
Το στοιχείο που εκπλήσσει στις μετοχές είναι η υπεραπόδοση της φετινής χρονιάς των ελληνικών μετοχών, έναντι των απωλειών για τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Ο δείκτης MSCI Greece αποδίδει από αρχές έτους 12,5% σε εγχώριο νόμισμα και 12,1% σε δολαριακούς όρους, αυξάνοντας την υπεραπόδοσή του σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.
Η απόδοση το 2022 φέρνει την εγχώρια αγορά στις τοπ θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως, σε μια περίοδο που οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 7,5%, οι αναδυόμενες αγορές -1% και οι αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας +3%.
Αναφορικά με την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi και της Factset, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/Ε) για φέτος εκτιμάται σε 11,6 φορές έναντι 8,9 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, στις 9,6 φορές έναντι 9 φορές για το peer group των χωρών της περιοχής μας, με την αποτίμηση να είναι σε παραπλήσια επίπεδα.
Σε όρους δείκτη λογιστικής αξίας, η εγχώρια αγορά εμφανίζει σημαντικό discount με αποτίμηση σε 1,1 φορές έναντι 1,6 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και 1,8 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.
H Ελλάδα επίσης εμφανίζεται ως φθηνή σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του κόσμου, αφού ο δείκτης P/E στην αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 21,9 φορές φέτος και 19,5 φορές το επόμενο έτος, ενώ για την Ευρώπη ο δείκτης τοποθετείται στις 14,9 φορές και στις 13,9 φορές το 2023.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της Citi για τα κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021 στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών μετοχών, +35% περίπου το 2022, και αναμένεται να αυξηθούν κατά 21% περίπου και το 2023. Η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις αγορές της περιοχής μας αλλά υψηλότερα από τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με επίδοση στο 3%.
Τι προτείνει η Citi στη διαχείριση χαρτοφυλακίου
Η διαχείριση μέσω των κορυφών (peaks) στις πετρελαϊκές τιμές είναι μεγαλύτερης σημασίας για τους επενδυτές, είναι η άποψη της Citigroup στη μηνιαία της έκθεση για τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων και το asset allocation. H Citi εκτιμά ότι η σύγκρουση Ουκρανίας/Ρωσίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά είθισται η γεωπολιτική αστάθεια να προσφέρει ευκαιρίες αγοράς, αν και μια περαιτέρω αύξηση του πετρελαίου αποτελεί κίνδυνο.
H ομάδα των strategists της Citi για τις μετοχές συνεχίζει να διατηρεί μια σχετικά μικρή υπερεπενδεδυμένη (overweight) θέση, καθώς η άνοδος επιτοκίων από τη Fed συνήθως ακολουθείται από κάποια «δυσπεψία» στις τιμές των μετοχών. Η Citi δεν διαφοροποιεί τη θέση της από τις μετοχές των ΗΠΑ, προσθέτοντας θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως υπερεπενδεδυμένο με επίκεντρο τις μετοχές αξίας, αντισταθμισμένο με μια ευρωπαϊκή θέση στις μετοχές με υποεπένδυση.
«Παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στα ομόλογα στις ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται αργά στον αμερικανικό κύκλο και προσθέτουμε μια υποεπενδεδυμένη θέση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με αντιστάθμιση με γερμανικά ομόλογα Bunds, δεδομένης της αρνητικής στάσης της ΕΚΤ. Εξακολουθούμε να διατηρούμε θετική θέση στην Κίνα και διατηρούμε τις αρνητικές θέσεις στα εταιρικά ομόλογα και στα εμπορεύματα, αυξάνουμε την έκθεση στον χαλκό, καθώς η κινεζική χαλάρωση μπορεί να αφαιρέσει ένα βασικό πλεόνασμα», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.
Η κατάσταση στη Ρωσία/Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει περισσότερο ένα βραχυπρόθεσμο παράγοντα. Το θέμα du jour για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι σαφώς η σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας. Η Citi εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές διαπιστώνουμε ότι η όποια αδυναμία των μετοχών, σε τέτοια γεγονότα, είναι βραχύβια και οι αγορές είναι πάντα προετοιμασμένες να αγοράζουν γεωπολιτική αδυναμία. Ωστόσο, οι αιχμές στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγορές μετοχών είναι λάθος.