Coca Cola HBC: Η βουτιά της μετοχής, η τεχνική ανάλυση και η ουσία
Απώλειες που φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης μετρά η εταιρεία. Τι προεξοφλεί η μετοχή και ποια είναι η τεχνική της εικόνα. Η έκθεση σε Ουκρανία και Ρωσία και πόσο συνεισφέρει στα κέρδη. Οι «άγνωστοι x».
Προβληματίζει την αγορά η κατάσταση στην Coca Cola HBC, καθώς από πρώτη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση μέχρι πρότινος στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποστεί σημαντική καθίζηση που προσεγγίζει το 40%.
Από το υψηλό της στα 32,9 ευρώ, στα 20 ευρώ, η πτώση σε αξία ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ αφού από τα 12,2 δισ. ευρώ κινείται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα των 7,5 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι τι έχει προεξοφλήσει η μετοχή 34% χαμηλότερα από τις αρχές τους έτους και αν τελικά έχει προεξοφλήσει περισσότερα από όσα πρέπει σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης. Οι αναλυτές επισημαίνουν την υψηλή έκθεση της εταιρείας στην περιοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με περίπου από το 15% - 20% των εσόδων αλλά και των λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤ) για φέτος να έρχονται από την περιοχή. Η αίσθηση στην αγορά είναι ότι η τιμή έχει ήδη προεξοφλήσει με αξία μηδέν τις ρωσικές και τις ουκρανικές δραστηριότητες.
Από την άλλη πλευρά, είναι πραγματικά αδύνατον να αποτιμηθεί σε παρούσες αξίες το πιθανό κόστος της τρέχουσας κατάστασης, η διάρκεια της διακοπής, το λειτουργικό περιβάλλον μετά την εισβολή, το συναλλαγματικό ισοζύγιο, αλλά και ο πραγματικός αντίκτυπος των κυρώσεων και στις άλλες γειτονικές αγορές που επιχειρεί η εταιρεία.
Για όσο διάστημα οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζονται και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ξεδιπλώνονται, οι μετοχές της εταιρείας θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μεταβλητότητα και πιθανές υπεραντιδράσεις, αφού και το χθεσινό conference call της εταιρείας και η αδυναμία παροχής guidance από τη διοίκηση της εταιρείας δεν προσέδωσε ορατότητα για το επιχειρησιακό περιβάλλον.
Σε αυτά τα επίπεδα τιμών και με βάση τις προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη από Ρωσία και Ουκρανία ότι θα είναι μηδέν φέτος και το 2023, αρνητικές διαφορές και αντίκτυπος ύψους 30 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη πίεση στις τιμές από τα εμπορεύματα, η αποτίμηση της εταιρείας δείχνει φθηνή σε σχέση με τις άλλες εταιρείες του κλάδου.
Μετά τις αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη ανά μετοχή του ομίλου κατά επιπλέον 15% με 20% περίπου, ο τίτλος της CCH θα είναι διαπραγματεύσιμος με 15-16 φορές τα κέρδη (P/E) και περίπου 8-9 φορές τα EBITDA (EV/EBITDA), επίπεδα που είναι 20% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο πολλαπλασιαστή αποτίμησης της εταιρείας τα τελευταία 5 έτη και discount 20% σε σχέση με τον δείκτη Euro STOXX / Food & Beverage.
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια ενδεικτική εκτίμηση της αξίας της CCHBC, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες (π.χ. Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λευκορωσία), στις οποίες ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία (πάνω από 20% του όγκου πωλήσεων για το 2021).
Εκτός όμως από τη θεμελιώδη εικόνα και η προβληματική τεχνική εικόνα της μετοχής φαίνεται να φτάνει σε περιοχή σημαντικής στήριξης. Σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και τον Δημήτρη Τσάντο, μέλος της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, η βασική εκτίμηση είναι ότι η κίνηση της μετοχής από τα χαμηλά είναι Diagonal και αποτυπώνεται στο διάγραμμα με την μπλε μέτρηση. Στα χαμηλά των 15,38 ευρώ ήταν το κύμα (iv) και έκτοτε βρισκόμαστε στο (v).
Η μέτρηση αυτή ισχύει για όσο βρισκόμαστε υψηλότερα των 19 ευρώ, όπου εδράζεται και το 78,6% retrace από το χαμηλό των 15,38 ευρώ. Απώλεια των 19 ευρώ δεν ακυρώνει τη μέτρηση και τον επόμενο στόχο των 40 ευρώ αλλά ξαναφέρνει στο προσκήνιο ως εναλλακτικό σενάριο τα χαμηλά των 15 ευρώ. Συνεπώς η βασική στήριξη είναι στα 19 ευρώ και απώλεια αυτού του επιπέδου θα μας δώσει επίπεδα τιμών κοντά στα 15 ευρώ, όπου ήταν και το προηγούμενο χαμηλό για τη μετοχή. Από την άλλη πλευρά, απώλεια των 14-15 ευρώ ανά μετοχή μάς δίνει πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών.
Συνδυαστικά, για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, μιας και η βαρύτητα της Coca Cοla HBC είναι σημαντική για τον δείκτη της αγοράς, τελικά το υψηλό των 973 μονάδων ήταν το κύμα Β ως expanding or running flat και έκτοτε κατεβαίνει το κύμα C του 4 με πιθανό target τις 820-760 μονάδες. Απώλεια των 750-760 μονάδων δυσκολεύει την περαιτέρω ανοδική συνέχεια, ίσως και να την ακυρώνει εντελώς. Να επισημανθεί ότι οι 760-820 μονάδες αποτελούν και τα 50% και 38,2% επίπεδα retrace της κίνησης.
Τέλος, και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρόμοια με τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται πιθανότατα στο κύμα 4 με πιθανή τιμή-στόχο τις 1.964 - 1.834 μονάδες. Η περιοχή των 1.834 - 1.964 μονάδων είναι τα επίπεδα retrace 50% και 38,2%, αντίστοιχα. Απώλεια των 1.900 μονάδων και ειδικά των 1.800 μονάδων δυσκολεύει και μάλλον ακυρώνει την περαιτέρω ανοδική συνέχεια.