Οσα πρέπει να ξέρετε για την τεχνική εικόνα σε Αθήνα, DAX και S&P 500

Γιατί τεχνικά και θεμελιακά οι αγορές είναι στην «κόψη του ξυραφιού». Οι αποτιμήσεις και οι τεχνικές ζώνες που θα δώσουν τις απαντήσεις στους επενδυτές, σε συνθήκες έντονης αστάθειας.

Οσα πρέπει να ξέρετε για την τεχνική εικόνα σε Αθήνα, DAX και S&P 500

Κάθε Παρασκευή, η ομάδα ανάλυσης του Euro2day.gr μαζί με αναγνωρισμένους εξωτερικούς συνεργάτες θα παρουσιάζει μία ή περισσότερες μετοχές, προσεγγίζοντας τόσο τις θεμελιώδεις δυνάμεις όσο και τις τεχνικές όψεις της αγοράς. Σε αυτή την περίπλοκη συγκυρία που προκαλεί η ρωσική εισβολή, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τους δύο δείκτες αναφοράς της παγκόσμιας αγοράς και τον εγχώριο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Οι ανησυχίες επέστρεψαν άμεσα στις αγορές, μετά την αδυναμία προσέγγισης των δύο πλευρών στην oυκρανική κρίση και οι αγορές μετοχών πήραν πίσω μέρος από τα κέρδη της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές μετοχών σε πολλές περιπτώσεις είναι έως και 30% φθηνότερες και με την αύξηση του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες και τα πραγματικά επιτόκια να βυθίζονται σε όλο και πιο αρνητικά επίπεδα, είναι θέμα χρόνου οι διαχειριστές να αρχίσουν το rotation θέσεων από τα ομόλογα στις μετοχές.

Οι δύο αγορές που θα οδηγήσουν και την εγχώρια αγορά είναι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 μαζί με το «αφεντικό» της Ευρώπης, που είναι ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Παρά το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές έχουν ξεκινήσει να αναπροσαρμόζουν τις τιμές-στόχους των εταιρειών στις νέες συνθήκες.

Διάγραμμα 1: Η πορεία των δεικτών Ρ/Ε των τριών αγορών και τα tactical buys από το 2017

 

Ο δείκτης DAX παραμένει σε περιοχή σύστασης αγοράς από τους αναλυτές μετοχών, με τη μέση τιμή-στόχο για τον δείκτη να είναι στις 19.017 μονάδες ή 37% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε σχέση με το τέλος του 2021, τα περιθώριο ανόδου του γερμανικού δείκτη είναι περίπου 20% υψηλότερα, με αποτέλεσμα οι 30 γερμανικές εταιρείες blue chips να εμφανίζουν πολύ υψηλότερο περιθώριο ανόδου. O δείκτης Ρ/Ε των κερδών των επόμενων 12 μηνών των 30 μετοχών του δείκτη DAX υπολογίζεται στις 12 περίπου φορές, έναντι 16,5 φορές την τελευταία δεκαετία. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε τα κέρδη είναι υψηλά, άρα οι αναλυτές θα αναπροσαρμόσουν τα κέρδη τους χαμηλότερα το επόμενο διάστημα, είτε η αποτίμηση του δείκτη είναι χαμηλή.

Τεχνικά, ο Δημήτρης Τσάντος -μέλος της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter- υποστηρίζει ότι η βασική εκτίμηση είναι πως βρίσκεται σε διόρθωση ως κύμα (iv), εντός της ζώνης στήριξης των 12.950-10.890 μονάδων, από όπου και αντέδρασε, και πολύ πιθανόν η διόρθωση να έλαβε τέλος και ήδη να άρχισε η ανοδική κίνηση προς το (ν) κύμα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί άλλη μια καθοδική «βουτιά» προς τις 12.000 μονάδες περίπου, όμως με ανοδική υπέρβαση των 14.300 μονάδων, είμαστε σε καλή ανοδική τροχιά.

Αντίστοιχα, για τον δείκτη των ΗΠΑ S&P 500, η αντίστοιχη μέση (median) τιμή-στόχος είναι στις 5.300 μονάδες ή 1.000 μονάδες υψηλότερα και 24% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι μετοχές του δείκτη σε σχέση με το τέλος του 2021 είναι σε διαφορετική θέση αφού στο τέλος του προηγούμενου έτους το ανοδικό περιθώριο ήταν μόλις 10% και τώρα είναι σχεδόν 1,5 φορά υψηλότερο. Αν κρίνουμε από τον δείκτη τιμής προς κέρδη, που τοποθετείται στις 18,8 φορές για τους επόμενους 12 μήνες (Ρ/Ε ΝΤΜ), οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα αποτίμησης του Μαρτίου του 2020 και την έναρξη της πανδημίας. Παρόμοια η κατάσταση με τον δείκτη DAX σε όρους αποτίμησης.

 Τεχνικά, όσο βρισκόμαστε άνω των 4.200 μονάδων, βασική μας μέτρηση παραμένει η μπλε, όπου η διόρθωση ως κύμα 4 του (3) θεωρείται ότι τελείωσε στο χαμηλό των 4.100 μονάδων κι έκτοτε άρχισε η ανοδική κίνηση προς τις 5.500 μονάδες, αντιδρώντας ακριβώς από τη ζώνη στήριξης, εξηγεί ο Δημήτρης Τσάντος. Όμως απώλεια των 4.200 κι έπειτα του χαμηλού των 4.100 δεν ακυρώνει την ανοδική συνέχεια αλλά την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο κύμα (4), όπου μπορεί να διορθώσει ως και τις 3.800 μονάδες περίπου (κόκκινη μέτρηση), όπου και η περιοχή στήριξης αυτού. Οι απώλειές του είναι κατά πολύ μικρότερες έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών και μας κάνει αισιόδοξους ότι έχει τουλάχιστον άλλη μια ανοδική κίνηση προς τις 5.500 μονάδες ο αμερικανικός δείκτης.

 Για τον εγχώριο δείκτη, η τιμή-στόχος των αναλυτών μετοχών προσεγγίζει τις 1.175 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος από πέρυσι τον Δεκέμβριο αλλά περίπου 15 μονάδες χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο και το περιθώριο ανόδου εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλό στο 46% από το επίσης υψηλό του 33% στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμη σε όρους δείκτη Ρ/Ε το χαμηλό του Μαρτίου του 2020 και του Νοεμβρίου του 2021, που ήταν εξαιρετικά tactical buys για τις εγχώριες μετοχές και οι δύο πυθμένες. 

 Αναφορικά με την τεχνική εικόνα του εγχώριου δείκτη, η βασική εκτίμηση και μέτρηση του κυματιστή Δημήτρη Τσάντου είναι ότι βρισκόμαστε στο κύμα 4, το οποίο έγινε ως expanded flat. Η ζώνη στήριξης είναι οι 811-761 μονάδες, από όπου και αντέδρασε άμεσα. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξει άλλη μια μικρή καθοδική κίνηση προς τις 760 μονάδες. Ωστόσο, όσο ο δείκτης του ΧΑ διατηρεί τη ζώνη στήριξης, απομένει άλλο ένα ανοδικό κύμα προς τις 1.060-1.100 μονάδες. Στον αντίποδα, η απώλεια της ζώνης στήριξης κι έπειτα των 750-740 μονάδων δυσχεραίνει την ανοδική συνέχεια, ίσως και να την ακυρώνει εντελώς. Συμπερασματικά, βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο για την περαιτέρω πορεία του δείκτη.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video