Ποιες εισηγμένες βγήκαν κερδισμένες το πρώτο τρίμηνο
Οι όμιλοι που εκτιμούν ότι το 2022 θα χαρακτηριστεί από υψηλότερα κέρδη και ποιοι ενισχύονται από την τρέχουσα συγκυρία. Οι φόβοι για ανατροπή σκηνικού, αν δεν υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση. Το ερώτημα για τις εξελίξεις στο εμπόριο.
Κόντρα στις οικονομικές παρενέργειες που έχουν προκύψει από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάθε άλλο παρά λείπουν εκείνες οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου, οι οποίες στο πρώτο φετινό τρίμηνο καταφέρνουν είτε να διατηρήσουν σε γενικές γραμμές είτε και να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Γενικότερα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομικών παραγόντων, η αθροιστική κερδοφορία των μη τραπεζικών εισηγμένων κατά το πρώτο τρίμηνο δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς θα υπάρξουν μεν εταιρείες οι οποίες θα εμφανίσουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πολλές άλλες που θα κινηθούν στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, εκφράζεται ένας γενικότερος προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών τους επόμενους μήνες, στον βαθμό που δεν αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία, καθώς -όπως υποστηρίζουν πολλοί- μέρος των παρενεργειών του πολέμου βρίσκεται μπροστά μας και όχι πίσω μας.
Για παράδειγμα, εταιρείες όπως π.χ. η Μυτιληναίος έχουν μιλήσει για αυξημένες φετινές κερδοφορίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος Quest έχει αναφερθεί σε ένα ικανοποιητικό πρώτο δίμηνο, εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.
Με αισιοδοξία ατενίζουν το 2022 οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες από τον κλάδο της πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Entersoft, Profile, Space Hellas), όσο και αν ενδεχομένως δούμε περιορισμένες επιπτώσεις στη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης οικονομικής αστάθειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από τις εταιρείες του ομίλου Viohalco:
- Η Cenergy ξεκίνησε το 2022 με διπλάσιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων και δηλώνει ότι «προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια», κυρίως λόγω μιας ενδεχόμενης μελλοντικής διεθνούς κάμψης της ζήτησης στα προϊόντα καλωδίων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα.
- Η ElvalHalcor μιλά για μια συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς και για τη -μέχρι τώρα- δυνατότητα που έχει να μεταφέρει -σε μεγάλο βαθμό- στις τιμές πώλησης το αυξημένο ενεργειακό της κόστος.
- Οι θυγατρικές χάλυβα (Σιδενόρ, Sovel) εξακολουθούν να δρουν σε περιβάλλον ικανοποιητικής ζήτησης και θετικών περιθωρίων κέρδους, επηρεαζόμενες αρνητικά από το ενεργειακό κόστος και θετικά (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον) από την εκτίναξη της τιμής του χάλυβα.
Αρκετές επίσης από τις εισηγμένες αναμένεται να ευνοηθούν κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς από το άλμα τιμών που σημείωσαν μέταλλα όπως π.χ. ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Για παράδειγμα, όσες από τις εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου (π.χ. ΣΙΔΜΑ) ή παραγωγής χαλύβδινων σωλήνων (π.χ. Τζιρακιάν) διέθεταν υψηλά αποθέματα χαμηλότερου κόστους, θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν διευρυμένα περιθώρια μικτού κέρδους. Έτσι, ενώ τα περυσινά αποτελέσματα των εταιρειών αυτών θεωρούνταν ως «ανεπανάληπτα θετικά», ενδέχεται να τα ξαναδούμε στο πρώτο φετινό εξάμηνο, στον βαθμό που δεν ανακοπεί η εγχώρια ζήτηση κατά τους επόμενους μήνες (μέχρι σήμερα συνεχίζεται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό).
Από την αύξηση της τιμής του χάλυβα ευνοείται και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, στον βαθμό που δεν παρατηρηθεί πτώση της ζήτησης στην αγορά του υδραυλικού εξοπλισμού. Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, «θεωρούμε ότι η ζήτηση που έχει δημιουργηθεί και τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει είναι ικανά να συντηρήσουν τις υψηλές τιμές των προϊόντων που εμπορευόμαστε και το 2022, παρά τη διαφαινόμενη τάση από τις κεντρικές τράπεζες για περιορισμό της νομισματικής χαλάρωσης και τον πληθωρισμό».
Στον κλάδο διέλασης αλουμινίου (εισηγμένες η Αλουμύλ και η Βιοκαρπέτ μέσω της θυγατρικής της Exalco), η μέχρι τώρα φετινή ζήτηση διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι εταιρείες του κλάδου από τη μια πλευρά αγωνίζονται να περάσουν στις τιμές πώλησης το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος, από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους τους επηρεάζονται θετικά -μέχρις ότου διατεθούν τα αποθέματα χαμηλότερου κόστους- λόγω της μεγάλης ανόδου που έχει σημειώσει η τιμή του αλουμινίου.
Επίσης, με θετικό momentum έχει ξεκινήσει φέτος ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας. Για παράδειγμα το Ιατρικό Αθηνών, αφενός, ωφελείται από τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας (τάση ωστόσο που πολύ πιθανόν να διακοπεί σε λίγους μήνες από σήμερα), αφετέρου, από την εξυπηρέτηση ασθενών που είχαν αναβάλει τις εξετάσεις και τις θεραπείες τους κατά την προηγούμενη διετία λόγω της πανδημίας. Λόγω των ίδιων εξελίξεων αναμένεται να ευνοηθεί σε σχέση με πέρυσι και η Medicon Hellas, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.
Στον χώρο του εμπορίου, αναμένεται να δούμε κατά το πρώτο τρίμηνο κινήσεις εταιρικών επιδόσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από τη μια πλευρά, η εκτίναξη κρουσμάτων του Ιανουαρίου (είχε επηρεάσει πτωτικά την κίνηση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος) και η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων επηρεάζουν πτωτικά, από την άλλη πλευρά ωστόσο, το φετινό πρώτο τρίμηνο συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα των καταστημάτων λιανικής ήταν κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.