Υποβαθμίζει τις ευρωτράπεζες η Morgan Stanley

Γιατί ο αμερικανικός οίκος υιοθετεί ουδέτερη στάση για τον κλάδο πανευρωπαϊκά. Χαμηλότερες της ευρύτερης αγοράς οι αποτιμήσεις. Ποιους κλάδους προτιμά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό.

Υποβαθμίζει τις ευρωτράπεζες η Morgan Stanley

«Η σχέση κινδύνου και απόδοσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του στασιμοπληθωριστικού σκηνικού, τις αυξανόμενες πιέσεις στους καταναλωτές και τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο», εξηγεί η Morgan Stanley.

Παρ' όλα αυτά, οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται με 0,7 φορές σε όρους τιμής προς εσωτερική ενσώματη αξία (P/TBV) και σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) στις 7 φορές για το 2023, επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρύτερης αγοράς.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει πιθανότατα μετατοπίσει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας προς τον στασιμοπληθωρισμό. Οι τράπεζες τείνουν να είναι μακροοικονομικοί δείκτες και, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα γύρω από την αντίδραση των διαφόρων ευρωπαϊκών οικονομιών στις συνέπειες της σύγκρουσης -υψηλός πληθωρισμός, διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρώσεις- είναι πιθανό να επιβαρύνουν την πολλαπλή αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος διαβλέπει ένα πιο ισορροπημένο σκηνικό για τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύσταση που ταιριάζει επίσης με την πιο προσεκτική άποψη για τις μετοχές. Οι αναθεωρήσεις στα κέρδη και τα μερίσματα έχουν επίσης γίνει αρνητικές και για αυτό υποβαθμίζει τις μετοχές των τραπεζών σε «ουδέτερες» και αναβαθμίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες σε «υπερεπενδεδυμένες».

Η αμερικανική τράπεζα παραμένει υπερεπενδεδυμένη στον κλάδο των ασφαλειών και αναβαθμίζει τα φαρμακευτικά προϊόντα σε υπερεπενδεδυμένα. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ανατρέψει τις ευρωπαϊκές μακροοικονομικές προοπτικές από μια καλή ανάπτυξη με μέτριο πληθωρισμό σε πολύ ασθενέστερη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό. Αυτή η μετατόπιση προς ένα πιο στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον με αυξημένη πίεση στους καταναλωτές δεν είναι χρήσιμη για τη σχετική απόδοση των τραπεζών, η οποία συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι σχετικές αναθεωρήσεις των κερδών των τραπεζών έχουν υποχωρήσει αρνητικά για πρώτη φορά από το 2020.

Εκτός από τα μακροοικονομικά, οι τράπεζες είναι επίσης εκτεθειμένες σε κάθε περαιτέρω επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης και είναι πιο ευαίσθητες στην επιθυμία της Fed να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην προσπάθειά της να μετριάσει τον πληθωρισμό. «Ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά χαμηλές, δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα όπου θα μπορούσαμε να νιώθουμε άνετα να υποστηρίζουμε ότι τα περισσότερα από τα κακά νέα βρίσκονται στις τιμές», εξηγεί η τράπεζα.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video