Στα ύψη τα κέρδη των εισηγμένων το 2021
Εκτίναξη κερδών κατά 241% σε σχέση με πέρυσι και 40% υψηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας καταγράφουν οι εισηγμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ισχυρών επιδόσεων και τα σινιάλα για τα φετινά μερίσματα.
Αθροιστική ετήσια κερδοφορία για το 2021 που όχι μόνο είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης, αλλά και που υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση την επίδοση του 2019, ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Ενδεικτικό είναι το ότι οι 29 μη τραπεζικές εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά τους εμφανίζουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 241% σε σχέση με πέρυσι και κατά 40% ανώτερα από αυτά του 2019, έτος το οποίο δεν είχε προηγηθεί της πανδημίας (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ισχυρών οικονομικών επιδόσεων είναι αυτά των εταιρειών Μυτιληναίος, Coca-Cola HBC, Cenergy, ElvalHalcor, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΛΠ, EXAE, Fourlis, Entersoft, Epsilon Net, Ideal, Byte Computer, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, Autohellas και Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μεγάλη αύξηση κερδοφορίας σε σχέση με το 2019 δεν θα διαφοροποιηθεί με τη δημοσίευση όλων των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων, καθώς αναμένονται πολύ υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι από ευρεία σειρά εταιρειών με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των Jumbo, Motor Oil, Quest Holdings, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Space Hellas, Performance, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Mevaco, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Τζιρακιάν, AS Company, Interwood-Ξυλεμπορία, Medicon Hellas και Moda Bagno.
Αναμφίβολα, ένα τμήμα της πολύ υψηλής κερδοφορίας του 2021 προέρχεται από μη λειτουργικούς παράγοντες (π.χ. ανατίμηση αποθεμάτων, μεγαλύτερες αποτιμήσεις στις εύλογες αξίες ακινήτων, διεύρυνση περιθωρίων κέρδους λόγω της εκτίναξης των τιμών στα commodities), πλην όμως υπήρξε παράλληλα και αύξηση των πωλήσεων σε όγκο, προερχόμενη από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ +8,3%) και από τη βελτίωση επιδόσεων στο μέτωπο των εξαγωγών. Χρηματιστηριακοί κύκλοι προχωρούν κυρίως σε δύο επισημάνσεις:
Πρώτον, η πολύ αυξημένη κερδοφορία θα οδηγήσει φέτος και σε μεγαλύτερες χρηματικές διανομές των εταιρειών προς τους μετόχους, πράγμα που άρχισε ήδη να γίνεται ορατό από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων (π.χ. ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, Autohellas, ΕΧΑΕ, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας). Θα υπάρξουν μάλιστα και εισηγμένες που θα μοιράσουν φέτος χρήματα στους μετόχους τους ενώ δεν το είχαν πράξει πέρυσι (π.χ. Fourlis, Ideal, Ίλυδα, Mevaco).
Και δεύτερον, παρά το γεγονός ότι τα εταιρικά κέρδη του 2021 είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019, η τρέχουσα τιμή του Γενικού Δείκτη βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο της 31ης/12/2019, όταν κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία είχε διαμορφωθεί στις 916,67 μονάδες. Μια τέτοια εξέλιξη αποδίδεται στο ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων στο ΧΑ έχουν προεξοφλήσει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ως ένα μεγάλο βαθμό τον κλονισμό του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού αφηγήματος της ελληνικής οικονομίας, που θα προερχόταν από την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που αυτό το σαφώς αρνητικό σενάριο δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν σε μεσομακροπρόθεσμα χρηματιστηριακά κέρδη, καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.