Τα σήματα που στέλνει το GREΚ για το Χρηματιστήριο

Τα σινιάλα που στέλνει το διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο των ΗΠΑ που τοποθετείται σε ελληνικές μετοχές. Η πορεία εισροών-εκροών και οι βασικές τοποθετήσεις του. Η απόδοση και η σύγκριση με τον δείκτη αναφοράς.

Τα σήματα που στέλνει το GREΚ για το Χρηματιστήριο

Η εγχώρια αγορά μετοχών βρίσκεται σε μάλλον περίεργη τροχιά εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου και των risk premia στις αγορές μετοχών. Έτσι, ο βασικός δείκτης του Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί και πάλι με ευκολία προς τις 900 μονάδες.

Παρά το αρνητικό γεωπολιτικό σκηνικό, όμως, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο GREΚ, το οποίο είναι εισηγμένο στην αγορά της Νέας Υόρκης και παρέχει απευθείας έκθεση στην εγχώρια αγορά μετοχών, έχει δεχθεί εισροές φέτος που ανέρχονται σε περίπου 9 εκατ. δολάρια.

Η αξία των υπό διαχείριση πόρων του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου διαμορφώνεται στα 124 εκατ. δολάρια, με απόδοση -2,5% τον τελευταίο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από τον δείκτη με τον οποίο συγκρίνεται η απόδοση του,  MSCI Greece IMI.

Ωστόσο, τα στοιχεία από το διαπραγματεύσιμο ελληνικό αμοιβαίο κεφάλαιο GREK είναι θετικά. Οι ξένοι διαχειριστές, μετά τις τοποθετήσεις του Φεβρουαρίου, δεν πούλησαν μαζικά τις θέσεις τους εξαιτίας των γεγονότων και έχουν αρχίσει και πάλι να τοποθετούνται στο GREK. Οι θετικές ροές δεν εμφανίζουν τη μαζική ροή προηγούμενων μηνών, όπως π.χ. του Δεκεμβρίου 2021, αλλά είναι σημαντικό το ότι παραμένουν θετικές.

Οι κινήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global αλλά και της Global X, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αμοιβαίο κεφάλαιο, από τις αρχές του χρόνου το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο με αποκλειστικά εγχώριο ενδιαφέρον έχει δεχθεί εισροές που ανέρχονται σε 9,24 εκατ. δολάρια, με την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται πλέον στα 124 εκατ. δολάρια.

Ο Ιανουάριος υπήρξε μήνας των βασικών μικρών εισροών φέτος με 2,25 εκατ. δολάρια, τον Φεβρουάριο το sell off των αγορών παγκοσμίως δεν προκάλεσε εκροές στην εγχώρια αγορά, ενώ ο Μάρτιος έχει δει έως τώρα μερική επιστροφή των επενδυτών με θετικές ροές 6 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, οι εκροές είναι εντυπωσιακές αν κοιτάξουμε από την αρχή της πανδημίας, καθώς ανέρχονται σε 115 εκατ. δολάρια.

Οι επιδόσεις τον τελευταίο μήνα είναι αρνητικές, της τάξεως του 2,5%, με τον μέσο όρο των συναλλαγών (3 μήνες) να έχει διαμορφωθεί σε σχεδόν 1,65 εκατ. δολάρια ημερησίως, γεγονός που έχει αυξήσει το βάθος της αγοράς και τη ρευστότητα. Στην τριετία, το fund σημειώνει άνοδο 5,6% έναντι 9,3% για τον δείκτη αναφοράς (MSCI Greece IMI) και στην πενταετία 4,7% έναντι 6,5% για το δείκτη αναφοράς.

To αμοιβαίο έχει στην τρέχουσα σύνθεσή του 28 μετοχές, η πλειονότητα των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Η μετοχή του ΟΤΕ με 14,1% αποτελεί τη πλέον δεικτοβαρή συμμετοχή, η Eurobank ακολουθεί με 9,8%, η Alpha Bank με 9,05%, ο ΟΠΑΠ με 10,27% (μετοχή και ADR), η Jumbo με 4,8% (μετοχή και ADR), η Εθνική Τράπεζα με 4,11%, η Motor Oil με 4,5% (μετοχή και ADR), η Mytilineos με 4,56% (μετοχή και ADR), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 4,23% και Τράπεζα Πειραιώς με 4,32%. Οι υπόλοιπες συμμετοχές είναι χαμηλότερες του 3,5%. Το top-10 των τοποθετήσεων αποτελεί το 64% του αμοιβαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Altavista Research, ο δείκτης P/E για το GREK είναι στις 10 φορές για το 2022 και ο δείκτης P/BV στις 0,57 φορές, λόγω της υψηλής συμμετοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, και η μερισματική απόδοση στο 2,70%.

Σε όρους fund risk, κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον δείκτη S&P 500, αλλά και από τις αναδυόμενες αγορές, με δείκτη beta σε σχέση με τον αμερικανικό δείκτη στο 1,35 και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές 1,06.

Για τους ξένους επενδυτές, και ειδικά για αμερικανικά επενδυτικά σχήματα που δεν επιθυμούν άμεση έκθεση σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, το GREK αποτελεί την επιλογή με τη μεγαλύτερη ρευστότητα. Τα έξοδα είναι σε ετήσια βάση 0,56%, ενώ ο τρέχων αριθμός μετοχών είναι 4,85 εκατ. Το Global X MSCI Greece ETF επιδιώκει να παρέχει τις αποδόσεις που αντιστοιχούν στην απόδοση των τιμών και των επιδόσεων (πριν από την αφαίρεση των προμηθειών και εξόδων) των δεικτών MSCI All Greece Select 25/50.

Τι είναι το GREK

Το GREK είναι ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF), το οποίο μπορεί να αγοραστεί και πουληθεί με την ίδια ευκολία που αγοράζεται και πουλιέται μια εισηγμένη μετοχή στο Χ.Α. Παρακολουθεί έναν σταθμισμένο, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, δείκτη ελληνικών μετοχών. Όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε στα τέλη Ιουνίου 2015, το GREK συνέχισε να διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη, παρέχοντας μεγάλη δυνατότητα αντιστάθμισης στους επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ο εκδότης του ETF, η Global X, χρησιμοποίησε εκτιμήσεις εύλογης αξίας των αδρανών μετοχών -ένα λογικό βήμα, γεγονός που εξηγεί το μεγάλο χάσμα προς τα κάτω στην καθαρή αξία σε σχέση με τον παγωμένο δείκτη όταν έκλεισε η αγορά. Ο δείκτης έφτασε την εσωτερική του αξία (NAV) όταν άνοιξαν ξανά οι αγορές στις αρχές Αυγούστου.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματευόταν ως επί το πλείστον με premium. Παρ’ όλα αυτά, το GREK λειτούργησε καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το GREK προέβη σε ουσιαστική αλλαγή του υποκείμενου δείκτη του την 1η Μαρτίου 2016, μεταβαίνοντας στον δείκτη MSCI All Greece Select 25/50. Συνολικά, το GREK συνεχίζει να παρέχει εξαιρετικά συγκεντρωμένη, αλλά αντανακλαστική έκθεση σε ελληνικές μετοχές.



 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video