Citi: Πού κερδίζουν και πού χάνουν τώρα οι ελληνικές μετοχές
Οι νέες εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου για τις εγχώριες μετοχές. Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή φέτος και το 2023 και τι προτείνει στους επενδυτές για τις αγορές. Ποιο είναι το «ισχυρό χαρτί» της εγχώριας έναντι των αναδυόμενων.
Οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με τις αναδυόμενες αγορές συνολικά, εκτιμά η Citigroup.
Το ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece σε επίπεδα της τάξεως του 3,9% έναντι 3,5% για τις αναδυόμενες αγορές και 2,9% για τις αναδυόμενες αγορές της CEEMEA. Ταυτόχρονα, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) χαμηλότερα από τη μία φορά τοποθετεί τον εγχώριο δείκτη στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας με discount κοντά στο 50%.
Στα θετικά της αγοράς φέτος είναι και η ισχυρή υπεραπόδοση του εγχώριου δείκτη με +3% έναντι -10% των αγορών της περιοχής μας και σε όρους δολαρίου 1% για τον εγχώριο δείκτη έναντι -14,4% για τις αναδυόμενες αγορές της CEEMEA και -7,3% για τις αναδυόμενες συνολικά. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική αγορά δεν είναι στις τοπ επιλογές. Εντός των αναδυόμενων αγορών, η Citi προτιμά τη Ν. Αφρική και την Ταϊβάν έναντι της Κίνας και της Ινδίας.
Οι δείκτες αποτίμησης και η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή
Ελκυστική φαίνεται η αποτίμηση της Ελλάδας και του δείκτη MSCI Greece, βάσει των εκτιμήσεων που παραθέτει ο αμερικανικός οίκος της Citigroup, αν και βλέπει αρκετές αντιξοότητες.
Οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν discount τα οποία βαίνουν και αυξανόμενα για τα επόμενα έτη, γεγονός που είναι θετικό για τον εγχώριο δείκτη. Οι μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν σημαντική αύξηση 12,8% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος και ισχυρή ανάπτυξη 21,9% το 2023.
Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών σε όρους κερδοφορίας (Ρ/Ε) είναι στις 10,9 φέτος και 9 φορές το 2023. Η αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι 12,8 φορές τα φετινά κέρδη ανά μετοχή και 11,7 φορές το 2023, με τα discount στο 15% φέτος και στο 23% το 2023. Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές συνολικά, το discount υπολογίζεται σε 11% και 20%, αντίστοιχα.
Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές
Συνοπτικά, η Citigroup προβλέπει μέτρια άνοδο (περίπου 5%) για τον δείκτη MSCI AC World μέχρι το τέλος του έτους και εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει νόημα οι επενδυτές να αγοράσουν τις πτώσεις των μετοχών, όσο οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν αρνητικές.
Σε τρία σημεία εστιάζει η τράπεζα:
1) Άποψη της αγοράς: Προβλέπει μια ήπια αύξηση 5% για τον δείκτη MSCI AC World μέχρι το τέλος του 2022. Το μακροοικονομικό σκηνικό επιδεινώνεται σαφώς, αλλά η «λίστα ελέγχου» της αγοράς για bear market έχει 7 από τις συνολικά 18 κόκκινες σημαίες και εξακολουθεί να δίνει σήμα οι επενδυτές να αγοράσουν τις πτώσεις, ειδικά εκτός των αγορών στις ΗΠΑ. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αποτελούν βασικό στήριγμα για τις μετοχές, ιδίως αυτές που χαρακτηρίζονται «ανάπτυξης».
2) Αντίθετοι άνεμοι: Νομισματική σύσφιξη, γεωπολιτική, υποβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Οι αγορές τιμολογούν πιο γερακίσια (αυστηρή) Fed (αν και όχι για τα πραγματικά επιτόκια). Η κρίση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προβλέψεις για το ΑΕΠ και αναβαθμίσεις στον πληθωρισμό. Τα top-down μοντέλα της τράπεζας υποδεικνύουν αύξηση των παγκόσμιων κερδών ανά μετοχή κατά 5% φέτος, χαμηλότερα από την εκτίμηση του consensus για αύξηση 9%. Ο δείκτης αναθεώρησης των κερδών μας έχει γίνει αρνητικός.
3) Τα μοντέλα της Citi για τις περιφερειακές αγορές δείχνουν ότι αυτές είναι οι πλέον ευαίσθητες σε αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών και υψηλότερα επιτόκια. Αυτή η ευαισθησία περιφερειακών αγορών και τομέων επιτρέπει στη Citi να επιλέξει τις μετοχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για ισορροπία μεταξύ των μετοχών αξίας και ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους κλάδους, η Citigroup προτείνει στους επενδυτές να είναι υπερεπενδεδυμένοι στις χρηματοοικονομικές εταιρείες, την πληροφορική και την υγειονομική περίθαλψη και υποεπενδεδυμένοι στους τομείς που είναι εκτεθειμένοι στον καταναλωτή (Staples/Discretionary), όπου οι τάσεις αναθεώρησης των κερδών είναι αρνητικές.
Εντός των αναδυόμενων αγορών, προτιμά τις αγορές της Νότιας Αφρικής και της Ταϊβάν έναντι των αγορών της Κίνας και της Ινδίας.