Βαθιές ανάσες πήραν οι χρηματιστηριακές εταιρείες
Αυξημένους τζίρους και κέρδη εμφάνισαν την προηγούμενη χρονιά οι 14 χρηματιστηριακές εταιρίες. Πού αποδίδεται η βελτίωση, το σήμα για τους όγκους συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Πίνακας με τις επιδόσεις του 2021.
Παρά το γεγονός ότι οι κερδοφορίες των περισσότερων χρηματιστηριακών εταιρειών διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, οι ελληνικές ΑΧΕ φαίνεται πως έχουν… βγάλει το κεφάλι τους έξω από το νερό, μετά την ανάκαμψη των οικονομικών τους επιδόσεων τη διετία 2020-2021 και τον αυξημένο όγκο των συναλλαγών που σημειώθηκε το πρώτο φετινό τρίμηνο.
Οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες σημείωσαν αθροιστικά το 2020 προ φόρων κέρδη ύψους 4,510 εκατ. ευρώ 2,436 εκατ. το 2019, ενώ οι περυσινές επιδόσεις φαίνεται πως κινήθηκαν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.
Αν και αρκετές ΑΧΕ δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις λογιστικές τους καταστάσεις για το 2021, από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα προκύπτει ότι 14 χρηματιστηριακές εταιρείες αύξησαν αθροιστικά τον κύκλο εργασιών τους από τα 49,2 στα 64,5 εκατ. ευρώ (+31%) και την καθαρή κερδοφορία τους από το 1,46 στα 6,8 εκατ. ευρώ (+364%).
Η βελτίωση αυτή αποδίδεται αφενός στον αυξημένο όγκο των συναλλαγών και αφ’ ετέρου στην άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, εξέλιξη που συνέβαλε στην επίτευξη: α) Επιπλέον εσόδων από διαχείριση χαρτοφυλακίων πελατών (success fee) β) Χρηματοοικονομικών κερδών για όσες ΑΧΕΠΕΥ επενδύουν σε μετοχές από δικά τους διαθέσιμα.
Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν περίπου 15% αυξημένη σε σύγκριση με τo αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «τα κέρδη των χρηματιστηριακών εταιρειών παραμένουν σε γενικές γραμμές πενιχρά, πλην όμως το ευχάριστο είναι πως έχει σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία του κλάδου που διήρκησε για μια ολόκληρη δεκαετία, με αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων απασχόλησης, τα «λουκέτα» και τα σημαντικά πλήγματα που δέχτηκε το Συνεγγυητικό Ταμείο. Σήμερα, αφ’ ενός οι περισσότερες εταιρείες έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω από το νερό καταγράφοντας κάποια κέρδη, αφ’ ετέρου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσα από προσεκτικές κινήσεις έχει παρέμβει, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι του συστήματος. Για παράδειγμα, έχουν υποχρεωθεί κάποιες ΑΧΕ να τηρούν θεματοφυλακή σε άλλες εταιρείες, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα χρήματα και οι επενδύσεις των πελατών τους ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα προβλήματα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς παραμένουν μεγάλα (πχ αποχωρήσεις εισηγμένων εταιρειών, ελάχιστες νέες δημόσιες εγγραφές, χαμηλός όγκος συναλλαγών) και αυτά σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που συνοδεύεται από κάθε λογής κινδύνους και αβεβαιότητες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΜΕΧΑ έχει υποβάλει σειρά προτάσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, στην οποία περιλαμβάνονται και θέσπιση φορολογικών κινήτρων τόσο για εταιρείες που αποφασίζουν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όσο και για ιδιώτες που τοποθετούνται σε μακροπρόθεσμης διάρκειας επενδυτικούς λογαριασμούς.