Πού βλέπει ευκαιρίες στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα η Citi

Στο 3%-4% θα κυμανθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, εκτιμά ο οίκος. Άθικτο μεσοπρόθεσμα το τραπεζικό story, στον «πάγο» σχέδια για εκδόσεις ομολόγων λόγω Ουκρανίας. Ποιες τράπεζες προτιμά.

Πού βλέπει ευκαιρίες στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα η Citi

Η κατάσταση στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα και ο αμερικανικός οίκος Citi αναμένει νέα προσφορά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το γενικό συμπέρασμά της είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεταθέσει χρονικά τις εκδόσεις ενώ επίσης ξεχωρίζει τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα σε σχέση με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με ειδική μνεία στην πρόσφατη αναβάθμιση της Moody’s.

H Citi βλέπει ότι οι προοπτικές για μια ασθενέστερη ανάπτυξη αποτελούν πρόκληση, ακόμη και αν στο παρασκήνιο συνεχίζεται η απομόχλευση, ενώ οι τράπεζες επωφελούνται από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων. «Συνολικά, πιστεύουμε ότι η γεωπολιτική/μακροοικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων από τον πόλεμο και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά και στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω έκδοση ανώτερων τίτλων. Ωστόσο, παρά τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών, η ανάπτυξη εξακολουθεί να αναμένεται ότι θα κυμανθεί στην περιοχή του 3%-4% για το οικονομικό έτος 2022, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του κινδύνου, αλλά και θα στηρίξει την οργανική δημιουργία κεφαλαίων μέσω των προμηθειών», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Η αύξηση των δανείων και το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων θα πρέπει να αντισταθμίσουν τη συνολική φθορά των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), που προκαλείται από το τέλος του TLTRO της ΕΚΤ και τη διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs). Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πιο εποικοδομητική άποψη παραμένει άθικτη μεσοπρόθεσμα.

Ομόλογα AT1: Η Citi εξηγεί ότι υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για νέες ελληνικές εκδόσεις AT1 έως το τέλος του έτους (κυρίως ALPHA), αλλά το γεωπολιτικό περιβάλλον σημαίνει ότι αυτό φαίνεται πλέον απίθανο. Ως εκ τούτου, η έκδοση της Πειραιώς με κουπόνι 8,75% και λήξη το 2026 παραμένει το μοναδικό ελληνικό AT1 προς το παρόν και η άποψη της Citi για αυτό δεν έχει αλλάξει, καθώς ο οίκος θεωρεί ότι δεν παρέχει αρκετό premium περιθωρίου πάνω από το T2 για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο. Η τρέχουσα σχέση AT1/T2 spreads των ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου 1,4 φορές και ως εκ τούτου, η Citi βλέπει περισσότερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυνατότητες στα T2s.

Ομόλογα T2: Προς το παρόν, η Citi εκφράζει την προτίμησή της για την αναμενόμενη έκδοση Tier 2 από τις καλύτερες στην κατηγορία εγχώριες τράπεζες, δηλαδή τη Eurobank και την ΕΤΕ. Σημειώνει ότι ελλείψει πρόσθετων μακροοικονομικών/γεωπολιτικών ειδήσεων, φαίνεται δύσκολο για το ομόλογο της Πειραιώς με κουπόνι 5,5% (30NC25) να συμπιεστεί περαιτέρω προς το ομόλογο της Αlpha Bank με κουπόνι 4,25% (30NC25) βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη χαμηλότερη διαφορά spread μεταξύ των δύο ομολόγων.

«Με την πάροδο του χρόνου, θεωρούμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να διαπραγματεύεται πολύ πιο κοντά στην Αlpha Bank, καθώς η τράπεζα προχωρά στη μείωση του κινδύνου. Η Πειραιώς φαίνεται καλά τοποθετημένη για να αξιοποιήσει το franchise της μεταξύ των εταιρικών πελατών αλλά και στις αμοιβές μέσω Bancassurance και Real Estate», εκτιμά η Citi.

Ομόλογα Senior: Οι ελληνικές τράπεζες θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις τους στις απαιτήσεις MREL από τον Ιανουάριο του 2026. «Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο νέων εκδόσεων περιορίζει την άμεση άνοδο των ελληνικών senior spreads. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί εν μέρει από περαιτέρω αναβαθμίσεις αξιολόγησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών/κρατικών, οι οποίες έτσι θα καταστήσουν ενδιαφέρον το παιχνίδι με τα premiums των νέων εκδόσεων, κατά την άποψή μας».

Η Citi προσδοκά ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση των spreads μεταξύ Alpha senior και ETE/Eurobank, δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στη διαδικασία απορρόφησης κινδύνου (ήδη μονοψήφιοι δείκτες NPE, δηλαδή είναι σε καλύτερη θέση να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια). Αυτό μπορεί να φανεί μέσω της πρόσφατης αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας από τη Moody's, ενώ οι ALPHA/Πειραιώς αναβαθμίστηκαν μόνο κατά μία βαθμίδα.

Τα ελληνικά senior θα είναι πιθανότατα ο πρώτος ωφελημένος από τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών/ομολόγων για τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης. Ως εκ τούτου, η Citi θεωρεί ότι (i) η προαναφερθείσα πιθανή συμπίεση μεταξύ Πειραιώς και Alpha μπορεί να συμβεί νωρίτερα στα Senior από ό,τι στα T2 και (ii) οι νέες εκδόσεις θα πρέπει να παρέχουν κάποιες ελκυστικές ευκαιρίες για συμμετοχή στον χώρο.

Ενάντια στην πιθανή έκδοση ελληνικών Senior για σκοπούς MREL επισημαίνει και πάλι το ομόλογο της Alpha 3% (24NC23), το οποίο παρέχει ένα αξιοπρεπές roll down, ενώ φαίνεται να είναι λιγότερο ευαίσθητο σε μελλοντικές νέες εκδόσεις, λόγω της διάρκειάς του.

Όπως πάντα με τα ευρύτερα περιφερειακά trading, οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διακυμάνσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων, όπως φάνηκε πρόσφατα με τη διεύρυνση των κρατικών ομολόγων έναντι των ιταλικών κυρίως, που παρατηρήθηκε φέτος. Αυτό οφείλεται στις ευρύτερες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε ορισμένους τεχνικούς παράγοντες, όπως το τέλος των καθαρών αγορών ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP ή η αναμενόμενη εξαφάνιση του ποσοστού bonus του TLTRO. Ως εκ τούτου, ο συγχρονισμός και η κρατική αντιστάθμιση παραμένουν βασικός παράγοντας για την επένδυση στις ελληνικές τράπεζες, καταλήγει η Citi.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video