Χρηματιστήριο: Τα 20 turn around stories του 2021
Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν αντιστρέφοντας τη μέχρι τώρα αρνητική τους πορεία. Οι παράγοντες που τους εξασφάλισαν υψηλότερες αποδόσεις. Αναλυτικά ο πίνακας των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021.
Ως χρονιά των πολλών turn around stories μπορεί να χαρακτηριστεί το 2021, καθώς περίπου είκοσι μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες εκτιμάται ότι κατάφεραν πέρυσι να μετατρέψουν σε κέρδη τις ζημίες της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.
Μόνο με βάση τις λογιστικές καταστάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι και την 20ή Απριλίου, 13 εταιρείες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) επέστρεψαν σε κερδοφόρα αποτελέσματα, σημειώνοντας αθροιστικά καθαρά κέρδη 803,2 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 676,5 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα επίσης αναμένεται να κινηθούν και άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ, η Mevaco (έχει ήδη προαναγγείλει χρηματική διανομή 0,07 ευρώ ανά μετοχή), η Interwood-Ξυλεμπορία, πιθανότατα οι Centric, Fieratex, Μινέρβα και ενδεχομένως η Μπήτρος Συμμετοχών (λόγω της συμμετοχής της κατά 25% στη ΣΙΔΜΑ) και ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου.
Οι λόγοι για την επιστροφή τόσο πολλών εταιρειών στην κερδοφορία είναι πολλοί και συχνά διαφέρουν κατά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% σε σύγκριση με το 2020, η πολύ καλύτερη πορεία της τουριστικής δραστηριότητας, η άνοδος των εξαγωγών και γενικότερα η τόνωση του οικονομικού κλίματος συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτή, όπως επίσης ενδεχομένως και επιμέρους λόγοι που αφορούν κάθε εισηγμένη ξεχωριστά.
Η ΕΥΔΑΠ για παράδειγμα είχε υποχρεωθεί εκτάκτως το 2020 σε ζημία, λόγω σχηματισμού πρόβλεψης για αποζημίωση του δημοσίου έναντι του νερού που λαμβάνει.
Τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) είχαν υποχρεωθεί σε ζημίες το 2020, λόγω της μείωσης του όγκου των πωλήσεών τους (βλέπε επιπτώσεις από την πανδημία), αλλά και των «ζημιών από αποτίμηση αποθεμάτων» που υπέστησαν εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αντιστράφηκαν πέρυσι.
Ο όμιλος Fourlis δεν αντιμετώπισε πέρυσι τα τόσο έντονα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που είχαν εφαρμοστεί το 2020.
Στην Intralot αρχίζει και αποδίδει καρπούς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της και ανάταξης του ομίλου.
Η Lamda Development έγραψε σημαντικά κέρδη από τη λογιστική αποτίμηση των ακινήτων της, η Μοτοδυναμική ευνοήθηκε από την καλύτερη πορεία του τουρισμού (δραστηριότητα ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων), η Euroxx ενισχύθηκε από την αύξηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ στη CNL Capital δεν επαναλήφθηκαν οι επισφάλειες που προέκυψαν από την υπόθεση της MLS.
Η Centric ευνοήθηκε από την καλύτερη πορεία του τουρισμού και από τα κέρδη χαρτοφυλακίου που σημείωσε, ενώ η Moda Bagno από τουρισμό και τόνωση οικοδομικής δραστηριότητας.
Η ΣΙΔΜΑ και η Interwood-Ξυλεμπορία ωφελήθηκαν τόσο από την τόνωση της ζήτησης για επενδύσεις όσο και από τη μεγάλη άνοδο τιμών που σημειώθηκαν σε χάλυβα και ξύλο. Η ΣΙΔΜΑ ενισχύθηκε και από έκτακτα κέρδη.
Η Intertech κατάφερε να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της και μάλιστα θα μπορούσε να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία, σε περίπτωση που δεν παρατηρούνταν ελλείψεις εμπορευμάτων εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν (και συνεχίζουν να παρατηρούνται) στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Χαϊδεμένος επέστρεψε στα κέρδη με τη συνδρομή του έκτακτου κονδυλίου ύψους 917 χιλ. ευρώ, λόγω επιδότησης τόκων από το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».
Η Unibios κατάφερε πέρυσι να ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της, ενώ η επιστροφή της Λανακάμ στην κερδοφορία οφείλεται στην ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων της.
Η Mevaco κατάφερε να εκτινάξει τις οικονομικές της επιδόσεις μέσα από την κατασκευή βάσεων για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, η Fieratex αύξησε τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και η Μινέρβα ωφελήθηκε από την τόνωση της ζήτησης.
Ζητούμενο πάντως παραμένει το πώς θα κινηθούν οι επιδόσεις των εγχώριων επιχειρήσεων το 2022 καθώς, από τη μια πλευρά, αναμένεται περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ, από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα και αβεβαιότητες που προκύπτουν από την άνοδο του πληθωρισμού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.