Η ακτινογραφία των εισηγμένων utilities
Η κερδοφορία, οι ισχυρές μερισματικές αποδόσεις και το θετικό καθαρό ταμείο. Ο ρόλος-κλειδί που παίζουν τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Πού κινούνται τώρα οι αποτιμήσεις των μετοχών στο χρηματιστήριο. Πίνακες.
Οι υψηλότερες, σε γενικές γραμμές, κερδοφορίες σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και οι σαφώς ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών κοινής ωφέλειας (utilities) που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο για το 2021.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων (τιμές μετοχών με βάση το κλείσιμο της 29ης/4/22):
- Πρώτον, οι συγκεκριμένες εταιρείες αύξησαν την αθροιστική κερδοφορία τους από τα 465 στα 608 εκατ. ευρώ (οι ζημίες της ΕΥΔΑΠ το 2020 οφειλόταν σε έκτακτο παράγοντα).
- Δεύτερον, με εξαίρεση τη ΔEΗ, οι υπόλοιποι τίτλοι προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις από 3% έως και 5,64% (να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ εξετάζει το σενάριο και πρόσθετης χρηματικής διανομής μέσα στη χρονιά), χωρίς απαραίτητα να μοιράζεται πολύ μεγάλο ποσοστό των περυσινών κερδών (payout ratio).
Παράλληλα, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, ενώ οι περισσότεροι δείκτες P/E κινούνται μεταξύ του 11,8 και του 15,2.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα utilities συγκαταλέγονται στους πλέον αμυντικούς τίτλους του ΧΑ, όχι μόνο λόγω της συχνής απουσίας άμεσου ανταγωνισμού ή της ανελαστικότητας που συχνά παρουσιάζει η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και εξαιτίας της ισχυρής τους ρευστότητας.
Ενδεικτικό είναι ότι θετικό καθαρό ταμείο στο τέλος του 2021 εμφάνισαν οι ΑΔΜΗΕ (4 εκατ. ευρώ), ΕΥΑΘ (91,3 εκατ. ευρώ), ΕΥΔΑΠ (413,734 εκατ. ευρώ), ΟΛΠ (25,25 εκατ. ευρώ) και ΟΛΘ (103,38 εκατ. ευρώ), ενώ άριστη ήταν η ρευστότητα του ΟΤΕ και πολύ ενισχυμένη η θέση της ΔEΗ, ιδιαίτερα μετά και την περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
Πέραν αυτών, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και τις αναπτυξιακές προοπτικές των εταιρειών αυτών, μέσα από την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι επενδύσεις: α) του ΟΤΕ στο 5G και η διεκδίκηση από τον εισηγμένο Όμιλο εργασιών από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, β) του ΑΔΜΗΕ για την επέκταση του ενεργειακού δικτύου και γ) των ΟΛΠ και ΟΛΘ με στόχο τη μεγάλη αύξηση του capacity και την επέκταση σε νέες δραστηριότητες.
Όσο για τη ΔΕΗ, μπορεί αυτή την περίοδο να αντιμετωπίζει την πρόκληση του διεθνούς ενεργειακού προβλήματος, ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί ένα πρόγραμμα στρατηγικής αναδιάρθρωσης, με στόχο την πράσινη μετάβαση των εργασιών τους.