Σπεύδουν να «κλειδώσουν» επιτόκια δανείων οι επιχειρήσεις
Ακριβαίνουν τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, με την αγορά να αναμένει θετικό Euribor εντός του έτους και τις εταιρείες να σπεύδουν να «καλύψουν τα νώτα τους». Χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στα εγχώρια επιτόκια χορηγήσεων, η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων ωθεί πολλές επιχειρήσεις να «κλειδώσουν» το κόστος δανεισμού τους για τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας έτσι το ρίσκο μιας μελλοντικής εκτίναξης του Euribor.
Ειδικότερα, τα περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, με το τελευταίο να προκύπτει από το άθροισμα του Euribor (αρνητικό σήμερα, άρα υπολογίζεται στις πλείστες των περιπτώσεων ως μηδέν) και του «περιθωρίου» (spread) το οποίο επηρεάζεται από την πιστοληπτική ικανότητα κάθε εταιρείας. Στην πράξη δηλαδή, οι εταιρείες επιβαρύνονται αυτή την περίοδο μόνο με το «περιθώριο» (spread).
Παρ' όλα αυτά, η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στη διεθνή οικονομία και η πεποίθηση πολλών οικονομικών παραγόντων πως οι τιμές των καυσίμων θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα επί σειρά ετών, έχουν διαμορφώσει στην αγορά την πεποίθηση ότι το Euribor τελικά θα αρχίσει να περνά σε θετικό έδαφος είτε από το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είτε από το 2023, χωρίς κάποιος να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια έως πού θα μπορούσε να φτάσει.
Ο κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που ώθησε αρκετές μεγάλες εταιρείες (π.χ. ElvalHalcor, Noval ΑΕΕΑΠ, Premia Properties, κ.α.) να προχωρήσουν από το φθινόπωρο του 2021 έως και τον φετινό Φεβρουάριο σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων εταιρικών ομολόγων (πέντε έως επτά έτη), διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό χαμηλό κόστος χρήματος για ένα μεγάλο τμήμα του δανεισμού τους και μάλιστα για πολλά χρόνια.
Συχνό επίσης φαινόμενο αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσα από την ουσιαστική μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, καθώς η εταιρεία -όπως αναφέρει στις λογιστικές της καταστάσεις- «προχώρησε σε σύναψη σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων τον Αύγουστο 2021 με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με διάρκεια πέντε ετών και έναρξη από τον Αύγουστο του 2023. Η εταιρεία θα καταβάλλει σταθερό επιτόκιο και θα εισπράττει το επιτόκιο που αντιστοιχεί στο 6M Euribor, εφόσον αυτό είναι θετικό. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία εξασφαλίζεται έναντι του κινδύνου αύξησης του επιτοκίου αναφοράς Euribor».
Από την πλευρά της, η εταιρεία πληροφορικής Space Hellas, προκειμένου να ασφαλιστεί έναντι ενός σεναρίου υψηλότερων επιτοκίων, «κλείδωσε» για οκτώ χρόνια το Euribor του 60% των δανείων της στο 0,5% (συνολικό κόστος δανείου Euribor+περιθώριο), με αποτέλεσμα η μέγιστη επιπλέον επιβάρυνση για τα συγκεκριμένα δάνεια να μην μπορεί να ξεπεράσει το 0,5% για τα επόμενα οκτώ έτη.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επίπεδο του +0,5% θεωρείται σήμερα ως ιδιαίτερα προνομιακό και οφείλεται στο ότι η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε από τις πρώτες σε μια τέτοια κίνηση, καθώς σήμερα μια ανάλογη συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «κλείδωμα» του Euribor κοντά στο 1,5%.
Η ουσία είναι ότι οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να ξεχάσουν το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων της τελευταίας τριετίας και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
«Το κόστος του χρήματος θα γίνει ακριβότερο κατά τα επόμενα χρόνια και αυτό θα προκαλέσει πονοκεφάλους σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν θα είναι σε θέση να περάσουν το αυξημένο κοστολόγιό τους -είτε αυτό αφορά τις πρώτες ύλες και την ενέργεια είτε τους χρεωστικούς τόκους- στις τιμές πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Όσες ενδεχομένως επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν, τότε έχουν ένα λόγο παραπάνω είτε να προχωρήσουν σε πολιτικές που θα μειώσουν το ύψος του δανεισμού τους είτε να κλειδώσουν τα επιτόκια για ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς.