Citi: «Αγοράστε» την πτώση στις μετοχές!
Γιατί ο επενδυτικός οίκος δίνει σύσταση «buy the dip» στους πελάτες του. Τι δείχνουν για την τάση τα μοντέλα της Citi, ποια αγορά είναι τώρα πιο δελεαστική, γιατί συστήνει και... υπομονετικές κινήσεις.
Η αμερικανική τράπεζα Citigroup εκτιμά ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να αγοράσουν την πτώση στις μετοχές, δηλαδή να θέσουν σε εφαρμογή το περιβόητο χρηματιστηριακό ρητό “Buy the Dip”, αφού οι δείκτες που παρακολουθεί, δίνουν πλέον σήμα αγοράς.
Ο παγκόσμιος κατάλογος ελέγχου της Bear Market (BMC) μάς προτείνει να αγοράσουμε αυτή την πτώση των μετοχών, δεδομένου ότι χτύπησε μόνο 8,5 από τις 18 κόκκινες σημαίες από την κορύφωση των μετοχών πέρυσι. Η πιο δελεαστική αγορά είναι η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) από ό,τι οι ΗΠΑ. Οι 8,5/18 κόκκινες σημαίες είναι πολύ κάτω από τις 13/18 που έφτασαν αμέσως πριν από την περίοδο 2007-2009 και 17,5/18 πριν από την πτώση του 2000-2003. Ως εκ τούτου, η λίστα BMC εξακολουθεί να θέλει να αγοράσει αυτό το sell off των μετοχών.
Ταυτόχρονα ωστόσο η Citi προτείνει και υπομονή, καθώς η λίστα με τους 18 παράγοντες δεν είναι ένας δείκτης συγχρονισμού της αγοράς (market timing), δηλαδή δεν μας λέει ακριβώς πότε πρέπει να αγοράσουμε τις μετοχές.
Η Ευρώπη και οι ΕΜ είναι λιγότερο «τεντωμένες» από τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και η αγορά των ΗΠΑ έδειξε περισσότερες κόκκινες σημαίες (9/18) από ό,τι η Ευρώπη (6/18) ή οι αναδυόμενες αγορές (4,5/18) κατά την περσινή κορύφωση της παγκόσμιας αγοράς. Ως εκ τούτου, η λίστα BMC θα προτιμούσε να αγοράσει τη βουτιά στην ΕΜ/Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ.
Πώς δουλεύει το σύστημα και ποιες επιτυχίες είχε
Η λίστα (σ.σ. BCM την ονομάζει η Citi από τα αρχικά των λέξεων Bear Market Checklist) ελέγχει παράγοντες προκειμένου να αξιολογήσει αν οι μετοχές είναι σε καθοδική αγορά ή όχι (bear market). Πιο αναλυτικά, εξετάζει 18 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, την αποτίμηση, το κλίμα, τα πιστωτικά περιθώρια, τις καμπύλες αποδόσεων, τις ροές κεφαλαίων, τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη και τη χρηματοδοτική δραστηριότητα. Ανά πάσα στιγμή, ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες μπορεί να δίνουν προειδοποιητικά σημάδια, αλλά συνήθως όχι αρκετά ώστε να υποδηλώνουν τη μεταστροφή σε μακροπρόθεσμα πτωτικές τάσεις.
Μόνο στις πιο «φουρτουνιασμένες» κορυφές της αγοράς (2000, 2007) τα περισσότερα δίνουν σήμα πώλησης και το αποτέλεσμα ήταν ότι ακολούθησαν πολυετείς πτωτικές αγορές και αυτές ήταν οι βουτιές που δεν θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί από τους επενδυτές, σημειώνει η Citi.
Η λίστα BMC δεν προορίζεται να αποτελέσει εργαλείο χρονισμού της αγοράς, για να προβλέψει πότε θα γίνει η επόμενη διόρθωση, πότε μπορεί να ξεκινήσει ή να τελειώσει. Αντίθετα, σχεδιάστηκε για να προτείνει δράση σε αναπόφευκτες πτώσεις-βουτιές. Εάν ο αριθμός των κόκκινων παραγόντων ήταν χαμηλός, τότε το σήμα θα μπορούσε να είναι η αγορά της πτώσης. Αντίθετα, αν ο αριθμός με κόκκινο από τους 18 παράγοντες είναι υψηλός, τότε μείνετε μακριά, εξηγεί η Citigroup.
Το πρόσφατο ισχυρό σήμα αγοράς της λίστας BMC ήταν το sell off της Covid το 2020. Δεδομένου ότι υπήρχαν μόνο 5,5 από τους 18 παράγοντες «στο κόκκινο» στην κορύφωση του Φεβρουαρίου, στο σύστημα πρότεινε “Buy the Dip”. Ο MSCI AC World υποχώρησε κατά 35% τον Μάρτιο, αλλά είχε ανακάμψει καλύπτοντας όλες τις απώλειές του μέχρι τον Σεπτέμβριο.