Συναλλαγές με... ανορθόδοξο trading
H τεχνική που αντιγράφει τις κινήσεις των αυτοματοποιημένων συστημάτων. Πώς χρησιμοποιούνται οι όγκοι συναλλαγών.
Κατά την στρατηγική που εφαρμόζει ο κάθε trader εκτός από τους τεχνικούς δείκτες, τη στατιστική ανάλυση και κάθε είδους ανάλυση στην οποία έχει εντρυφήσει, πρέπει να δείχνει απόλυτη πειθαρχία απέναντι στο σύστημά του για να έχει τα αποτελέσματα που μπορεί αυτό να φέρει. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει και αυτό το ενδιαφέρον προς τα αυτοματοποιημένα συστήματα ανάλυσης και εκτέλεσης εντολών.
Ουσιαστικά θέλουμε να αποφύγουμε τον κόπο να τιθασεύσουμε τον εαυτό μας να φέρεται χωρίς συναισθήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα που φέρνουν κάποιο ποσοστό κέρδους είναι πολύ υψηλού κόστους, ιδίως αυτά που προσαρμόζονται στην ανάλυσή τους με τις τρέχουσες ειδήσεις των αγορών γιατί μια ανακοίνωση μπορεί να αλλάξει την τάση σε μια στιγμή. Τις μεγαλύτερες συναλλαγές σε όγκο οι μηχανές τις πραγματοποιούν στα χρηματιστήρια των futures: Εurex, Cme, Ice κτλ.
Τεχνική
Θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε δύο συμβόλαια που παρουσιάζουν από τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών παγκοσμίως, αυτά του ES (S&P 500) και του EC (EURUSD ) σε συνδυασμό με τον DAX 30. Το σημείο αναφοράς σε όλα τα διαγράμματα θα είναι ο όγκος. Με την τεχνική αυτή ουσιαστικά αντιγράφουμε κάποιες αυτοματοποιημένες εντολές που “πέφτουν” σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι εντολές θα δίνονται στον Dax με σημείο ενεργοποίησης από τον όγκο του ES έως τις 15:00 ώρα Ελλάδος πάντα, καθώς μετά παρεμβαίνει μεγάλος αριθμός επενδυτών με διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες και το σήμα χάνει την ισχύ του. Τα διαγράμματα θα είναι στο 1 λεπτό ενώ ο αριθμός συναλλαγών στο ES θα πρέπει να είναι πάνω από 1,500 συμβόλαια και ο βαθμός συσχέτισης (το correlation μεταξύ των δυο assets) να είναι κοντά στο 1 (απόλυτη γραμμική συσχέτιση).
Αγορά σε πλάγια κίνηση
Στην πρώτη περίπτωση η εντολή είναι short στον Dax (εντολή ανοικτής πώλησης) στις 10:38 ακριβώς. Οι συγκεκριμένοι όγκοι δημιουργούνται ως επί τω πλείστον σε κορυφές και πυθμένες και το stop loss που τοποθετούμε είναι πολύ σφιχτό, σχεδόν πάνω στην τιμή που ανοίγει η εντολή. Στις 11:15 στον πυθμένα που κάνει με όγκο που πλησιάζει τα 1,500 συμβόλαια, είναι μια πρώτη ευκαιρία να κλείσουμε τη θέση αν και ξαναπαρουσιάζεται η ευκαιρία στις 11:46 που ο όγκος ξεπερνάει κατά πολύ τα 1,500 συμβόλαια, όπου ανοίγουμε και αντίθετα θέση αγοράς (long) καθώς απέχουμε ακόμα από τις αμερικάνικες ώρες. Κλείνουμε θέση στις 12:59 όπου παρουσιάζεται ξανά ο ζητούμενος όγκος με την ανάλογη κορυφή.
Οι αποδόσεις είναι 0,25% στη θέση short και 0.25% στη θέση long που είναι καλή με την απαιτούμενη μόχλευση για ενδοημερήσιες (intraday) κινήσεις (βλ. Γράφημα 1).
Αγορά σε τάση
To δεύτερο παράδειγμα αφορά στις περιπτώσεις που συναντάμε σε συνεδριάσεις με έντονη τάση προς μία κατεύθυνση. Εδώ η εντολή τοποθετήθηκε στις 10:05 short με το άνοιγμα της αγοράς, όπου απεδείχθη false entry γιατί η τιμή γύρισε πολύ γρήγορα στην τιμή εισόδου και την διέσπασε προς τα πάνω.
Τη στιγμή που ενεργοποιείται το stop loss, αν δεν έχουμε κλείσει από πριν την θέση, ανοίγουμε θέση long καθώς η συμπεριφορά αυτή αποτελεί το σημάδι έντονης ανοδικής κίνησης. Οι συναλλαγές ξεπερνάνε τις 1500 το λεπτό στις 10:23 και στις 10:49 ξανά, και λειτουργούν επιβεβαιωτικά της τάσης ενώ στις 12:43 που επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο, κλείνουμε τη θέση μας. Η συνολική απόδοση είναι 0,49 %. Η δεύτερη περίπτωση απαιτεί περισσότερη εξοικείωση για την εφαρμογή της (βλ. Γράφημα 2).
Τριπλός συνδυασμός
Στην 3η περίπτωση προσθέτουμε στη στρατηγική μας το future EC (EURUSD) με τον όγκο του, πάντα σε διαγράμματα με χρονικό ορίζοντα ενός λεπτού. Στα 7 πρώτα λεπτά βλέπουμε να παρουσιάζεται ο ζητούμενος όγκος από το ES future, η τιμή του Dax αναπηδάει για 3 λεπτά και μετά επιστρέφει στην προηγούμενη τιμή οπότε έχουμε το πρώτο false order.
Στις 10:27 o όγκος στο EC future ξεπερνάει τα 4,000 συμβόλαια ενώ 2 λεπτά μετά πραγματοποιεί και το ES πάνω από 1500 συναλλαγές και έτσι δημιουργείται τελικά ο πυθμένας που θέλαμε ανοίγοντας αμέσως θέση long. Η θέση κλείνει στις 11:47 παίρνοντας σήμα από τον όγκο του ES. Οι βαθμοί συσχέτισης βρίσκονται σε σωστό σχηματισμό (Dax/Es να πλησιάζει προς το 1 και Dax/Ec προς το -1). Αυτός ο συγχρονισμός που παρατηρείται στο διάγραμμα είναι πιο αποτελεσματικός όταν συμβαίνει σε ωριαίο διάγραμμα, εννοώντας ότι παρουσιάζει καλύτερες αποδόσεις (0.55% η συγκεκριμένη συναλλαγή σε 1 ώρα) αλλά δεν τον συναντάμε με την ίδια συχνότητα. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να τοποθετηθεί και short εντολή στο EC μιας και ο βαθμός συχέτισης (correlation) κινούνταν προς το -1.
Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί και η short θέση στην πρώτη false εντολή (βλ. Γράφημ 3). Να υπενθυμίσουμε οτι οι εντολές περιορισμού ζημίας (stop loss) είναι όσο πιο κοντά στην τιμή ανάλογα με το spread.
Συμπερασματικά
Σκοπός της τεχνικής είναι να αντιγράψουμε τις κινήσεις που κάνουν τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαβάζοντας τους όγκους τους , εξ ου και η ονομασία “ανορθόδοξο trading” μιας και κάποιος άλλος κάνει την ανάλυση για εμάς. Τα παραδείγματα που αναφέραμε ήταν από πρόσφατα πραγματικά trades.
Ανατρέχοντας προς τα πίσω μπορείτε να βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις σε καθημερινή βάση με τους βασικούς κανόνες που προαναφέραμε. Μπορείτε να προσθέσετε τεχνικούς δείκτες πάνω στην κεντρική ιδέα αν σας κάνουν να νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση αλλά είναι μια τεχνική πολύ απλή και λειτουργική καθώς το μυαλό εστιάζει σε λίγα δεδομένα και κυρίως ένα: τον όγκο!